Quantcast
Channel: Yazmakta.Com ile Moda » tüketici
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Bilinçli Tüketici Ve Tutumluluk

$
0
0

Bugün Bilinçli Tüketici Ve Tutumluluk hakkında bilgileri aktarmak istiyorum. Bilinçli Tüketici nasıl tutmlu olur
Tutumluluk ve bilinçli tüketici

Tüketici Hakları konusundaki yasal düzenlemeler, tüketicileri koruyan şartlar sağlıyor olsa da; çoğumuz, haklarımızı bilmeden verdiğimiz mücadelelerle zaman ve para kaybetmeye devam ediyoruz. Hatta maalesef, bazen bildiğimiz haklarımızın bile üzerinde durmayıp, sorunu hızlıca çözmek uğruna, küçük de olsa zararlara katlanıyoruz.

Oysa zaman zaman – iyi bilinmediğinden- eleştirilere maruz kalan yasal düzenlemeleri, sorun yaşayan taraf olarak herkesten önce tüketiciler çok iyi bilmek, uygulamak ve uygulanmasını sağlamak zorundadır. Zaten yasal düzenlemeler, ancak bu bilince ulaşmış bir toplumda bir anlam ifade eder.

Bilinçli Tüketici Nasıl Olunur

Bir mal satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?
1) Bir mal satın alırken gerçekten bu mala ihtiyacınız olup olmadığını düşününüz.
2) Satın alacağınız malın fiyatının bütçenize uygun olup olmadığına bakınız.
3) Malı teslim almadan sözleşmeyi imzalamayınız ve peşin ödemede bulunmayınız.
4) Alacağınız malın sağlam ve ayıplı olup olmadığına dikkat ediniz.
5) Taksitli olarak kapıdan ve kampanyalı mal satın alırken, hazırlanan sözleşme metnini imzalamadan önce mutlaka okuyunuz.
6) Sözleşme kağıdında aşağıdaki bilgilerin bulunmasına dikkat ediniz.
a) Satıcının adı, ünvanı ve adresi,
b) Sözleşmenin düzenlendiği tarih (Sözleşmeye geçmiş tarih atılması cayma hakkını ortadan kaldırdığından geçmiş tarih atılmadığından emin olunuz.)
c) Satın alınan malın cinsi ve miktarı,
d) Malın teslim tarihi, (malı teslim almadan tarih atmayınız)
e) Malın peşin fiyatı, taksitli fiyatı ve faiz oranı.

Bilinçli bir tüketici, malın satın alınmasında doğru karar verir. İhtiyacı olan malı yetkili satıcısından alır. Doğru secim yapabilmek için satıcıdan malla ilgili bilgiler ister.

Bilinçli bir tüketici zarara uğramamak için satın alacağı malı iyi araştırmalıdır. Hatalı ve bozuk malları almamalıdır. Kendisi de sağlam aldığı malı bozup geri vermeye çalışmamalıdır. Alış verişlerinde üretim ve son kullanma tarihlerine bakmalıdır. Yiyecek ve içeceklerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Açıta satılan ve güvenilir olmayan malları almamalıdır.

Bilinçli bir tüketici, doğru seçim yapmasına karşın aldatılmış olabilir. Tüketicinin aldığı mal bozuk, hatalı ya da sağlığa zararlı çıkabilir. Böyle durumlarda malı, vakit geçirmeden aldığı yere götürüp değiştirmeye çalışmalıdır. Sonuç alamazsa haklarını koruma derneğine baş vurmalıdır. Zarara uğramamak için hakkını araması tüketicinin sorumluluğudur

PARADA TUTUMLULUK
ZAMANDA TUTUMLULUK
ENERJİDE TUTUMLULUK
DİĞER TÜKETİM MADDELERİNDE TUTUMLULUK

PARADA TUTUMLULUK

Para ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullandığımız bir araçtır. Paralarımızı harcarken tutumlu olmalıyız. İhtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra kalan paramızı biriktirmeliyiz. Harçlıklarımızı ihtiyaçlarımız için harcamalıyız gereksiz yere harcama yapmamalıyız. Acil ihtiyaçlarımız çıkabilir, güç duruma düşebiliriz. Bu yüzden para biriktirmeliyiz. Biriktirdiğimiz parayı ihtiyaçlarımıza göre harcamalıyız.

ZAMANDA TUTUMLULUK

Bir günümüzü planlayıp hangi saatte ne yapacağımızı belirlemeli, zamanımızı bilinçli kullanmalıyız. Zamanda savurganlık yapmamalıyız.
Hangi saatte ders çalışacağımızı, dinleneceğimizi, oynayacağımızı planlamalıyız. Böylece her işimizi rahatlıkla yapabiliriz

Geçen zaman geri gelmez.
İnsan yaşamında zaman çok
önemlidir.
diyerek zamanın önemini belirtmişlerdir. Zamanımızı çok iyi kullanmalıyız. Boş yere zaman harcamamalıyız.

ENERJİDE TUTUMLULUK

Yaşamımızda birçok enerjiden yararlanmaktayız. Bunların en önemlisi ve temiz olanı elektrik enerjisidir. Elektrik enerjisi akarsular üzerinde yapılan barajlardan sağlanır. Odun, kömür, doğalgaz gibi maddelerden de enerji elde edilmektedir.

Enerjinin elde edilmesi oldukça güçtür. Emek ve para ister. Ayrıca odun, kömür, doğalgaz gibi kaynakların doğada miktarı sınırlıdır. Bu nedenle enerjileri bilinçli kullanmalıyız. Gereksiz yere elektrik, odun, kömür, doğalgaz tüketmemeliyiz. İşimiz bitince elektrik lambalarını söndürmeliyiz. Paramızın boşa gitmesini önlemeliyiz. Bilinçli Tüketici Ve Tutumluluk ilgili ve genel bilgileri güncellenen www.yazmakta.com/ sayfalarında kapsamlı olarak bulabilirsiniz.Gelen Aramalar: bilinçli para tüketiminiçin para biriktirmeliyizbilinçli bir tüketici kaynakları nasıl kullanırneden para biriktirmeliyizzamanda tutumlulukbilinçli tüketici ve tutumlulukparada tutumlulukbilinçli tüketici paratutumlulukbilinçli tüketici zamanı nasıl kullanır


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images